Tradicionalno u duhu novog vremena

Svesni smo toga da sa napretkom tehnologije čovekov život postaje sve lakši. Više ne moramo ručno da cedimo voće, niti da budemo kod kuće da bismo obavili telefonski poziv, niti da idemo u Pariz da bismo videli kako izgleda. Veliki napredak se dogodio i pojavom interneta bez koga danas mnogi ne mogu da zamisle svoj dan. A kako bismo i mogli kada se sve, skoro sve što nas zanima nalazi na jednom mestu?

Isto tako ni tradicionalni mediji poput televizije i novina ne žele da zaostaju, jer internet im pruža velike mogućnosti. Pre svega veću zaradu, ali o tome možda neki drugi put. Štampana izdanja novina su, sada već davno, počela da pronalaze svoje mesto i na internet nebu. Današnjem čoveku, kao što smo već napomenuli, je dosta toga olakšano, pa se većina vodi mišljenjem – nema potrebe da dajem 20, 30 dinara za nekoliko ispisanih stranica papira kada sve to isto mogu da imam za džabe, čak i više, i to u HD rezoluciji. Pred ovoga, nema potrebe ni da čekamo jutro kako bismo otišli od najbliže trafike i saznali novosti jer se vesti o svim događajima već odavno nalaze na internetu.

Pročitah nedavno o istraživanju kojim se doslo do podatka da u osnovnim školama u Srbiji prosečno u jednom odeljenju ima više od 30 mobilnih telefona, dok je đaka skoro 10 manje. Dakle, neki od njih poseduju i po dva telefona preko kojih mogu za nekoliko sekundi da pristupe online izdanjima medija. Ne sumnjam da je slična situacija i sa osobama drugačijeg uzrasta. Sve ovo dovelo je do toga da danas imamo ogroman broj online medija od kojih mnogi nemaju štampana izdanja. Jer za osnivanje online medija potrebno je mnogo manje napora i finansijskih sredstava.

Da li bi to trebalo da znači da  će u nekoj bližoj budučnosti potpuno nestati štampani mediji? Iako je nesumnjivo da postoje ljudi koji još uvek ne žele da zamene tradicionalni osećaj čitanja vesti uz kafu sa velikih šuškavih papira, na nama je samo da čekamo da vidimo šta će biti rezultat toga što nam tehnološki napreci donose.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s