Sa druge strane Youtube video-snimka

Hajde da se malo bavimo internet sajtom koji je poznat milionima i milionima ljudi. Youtube je nastao 2005. godine, da bi ga već 2006. otkupio Google… i tako dalje. Ali ne bih da vas davim nekim činjenicama koje lako možete naći na internetu. Pokušaću da vam objasnim još neke mogućnosti koje nudi ova najveća baza video-snimaka na internetu.

 

Youtube je to što jeste, pre svega, jer pruža veeeoma lako i relativno brzo ubacivanje videa. I logično mi je da je onda to razlog zbog kojeg se na Youtube-u svakog minuta pojavi novih 300 sati snimaka. Oni koji ovaj sajt koriste isključivo za slušanje muzike, gledanje tutorijala ili šta god (i ja sam jedna od njih), verovatno i ne znaju kakav je proces aplaudovanja snimka na Youtube kanal. Nisam ni ja znala do pre nekoliko dana, odatle i želja da vam to malo opišem.

Gde god da se nalazite na Youtube sajtu, uvek će u gornjem desnom uglu stajati ikonica za upload. Naravno, morate biti ulogovani, ali uopšte nije potrebno da idete na svoj kanal da biste izbacili neki snimak. Brzina ubacivanja, naravno, zavisi od veličine snimka. E sad, pored standardnih izmena poput naziva snimka, privatnosti, opisa, postoji i polje “tags” koje služi da bismo ukucali ključne reči na osnovu kojih će se ljudima pojavljivati naš video kada budu kucali te određene reči.

Pored ovoga, postoje mnoga podešavanja. Mislila sam da je Youtube obično sredstvo za izbacivanje snimaka, i da je potrebno prethodno urediti snimak u nekom programu. Kad ono, Youtube je ujedno i video-editor. Takođe je moguće izmeniti snimak i nakon objavljivanja.  Kul, zar ne?

editor

Na slici sam vam pokazala primer gde se mogu videti neke od opcija kao što su menjanje osvetljenja, kontrasta, boja. Čak i brzinu snimka je moguće izmeniti. Sve u svemu, ima zaaaaista nekih dobrih alatki gde se možete “igrati” sa snimkom. Tu je i zanimljiva opcija za dodavanje pesme koja će se čuti na snimku, ako već ne želite da to bude originalni ton. U njihovoj bazi se nalazi preko 150 000 pesama i, naravno, nema onih za koje nisu obezbeđena autorska prava.

Uz sve ovo, koliko-toliko je pregledno napravljena statistika pomoću koje možete da pratite koliko ljudi, na koliko sekundi, kog pola, čak i iz koje su države oni koji su gledali vaš snimak. Ima još nekih stvarčica koje ne bih opisivala jer je bolje kad sve to sami isprobate.

Ovo je sve samo moj pokušaj da vam objasnim da Youtube može biti korisniji nego što nam se čini. Ako ništa drugo, palo mi je na pamet da bi to bilo dobro mesto za čuvanje snimaka sa telefona kako biste uštedeli memoriju… ako već ne koristite cloud. Zato i postoji opcija private, i potrebno je samo dva klika da biste im pristupili. Ko zna, možda sam vam dala super ideju. Stoga, samo napred, preporučujem da isprobate Youtube i na ovaj način a malo se i zabavite.

Autor: Aleksandra ilić

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s